Beweging in praktijk

Beweging in praktijk
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Beweging-in-praktijk: preventie en revalidatie


Het was me al vrij snel duidelijk dat mijn basisopleiding kinesitherapie niet de voldoening zou geven die ik van de job als kinesitherapeut zou mogen verwachten. Gelukkig heeft mijn verdere opleidingstraject me andere inzichten en kennis gebracht die ik nu kan delen met mijn klanten, maar ook met collega's ,trainers, clubs, bedrijven,...
Mijn opleiding is nooit 'af', dus we gaan nog jaren hard aan het werk om het lichaam beter te begrijpen. De werking van het lichaam is altijd geweest wat ze nu is en zal altijd hetzelfde blijven, alleen onze inzichten 'veranderen'.

Preventie is op dit moment eerder een 'leeg' begrip dan een constante factor in onze maatschappij. Het aantal acute en chronische letsels lijkt nochtans niet echt af te nemen, integendeel.

De behoefte aan 'optimale preventie'

De topsporter:
Hoe hoger het niveau van de sporter, hoe belangrijker het is om over een goede fitheid te beschikken, de belangen (vooral op financieel vlak) worden steeds groter. Denk maar aan het verlies voor club en speler als diezelfde speler geblesseerd geraakt of steeds hervalt in oude letsels. Steeds meer clubs beginnen zich te realiseren dat een extra trainer om blessures of herval te vermijden hun héél wat voordelen oplevert. De 'individuele topsporter' laat sowieso niets aan het toeval over en gaat zelf op zoek topbegeleiding, omdat hij/zij maar al te goed beseft welke waarde het heeft om 'topfit' te zijn.
Wat kunnen we leren van de Cybex-test bij (prof)voetballers? Of niet leren?

Het belang van fascia in blessurepreventie, training en revalidatie
Voorste kruisbandletsels epidemisch in het voetbal?

De recreant:
Je zal maar, na een week op je bureau te zitten, op een vrijdagavond tijdens een partijtje squash door je kruisband gaan! Het zal vast niet tot in de kranten geraken maar het menselijk leed is er niet minder door: minstens 6 maanden revalideren, al of niet problemen met het werk (je zal maar een zelfstandige zaak hebben), invloed op jezelf, je gezin,...
Misschien is de schade voor de recreant wel groter dan voor de topsporter, omdat de recreant vaak niet zo goed omringd is. Zonder te oordelen wie er beter of slechter af is, lijkt het me voor alle partijen een goede zaak te zijn als we letsels kunnen vermijden.

De behoeft aan 'optimale revalidatie'

Of je nu topsporter of recreant bent, alle partijen hebben recht op een revalidatie van de bovenste plank, van het best niveau.
De principes van AFS zijn bruikbaar in preventie, training en revalidatie... gewoonweg omdat ze rekening houden met 'hoe het lichaam werkt'.
Een preventie-training kan dus aardig op een revalidatietraining (afhankelijk van de fase) gaan lijken of omgekeerd. Want moeten we in onze revalidatie geen rekening houden met preventie? Kan het zijn dat we om een bepaalde reden door onze kruisband zijn gegaan?
Vermits we op zoek gaan naar de oorzaak van het letsel zal er in onze revalidatie rekening worden gehouden met het vermijden van herval;
Bv. Bij een basketter die in een duel (neergekomen op een tegenstander) door zijn mediaal collateraal ligament (ligamentje aan de binnenzijde van de knie) is gegaan, daar is de oorzaak duidelijk en niet meteen 'werkbaar in preventie of herval'.
Bv. Bij iemand die een rugoperatie heeft ondergaan wegens een hernia (door langdurig zitten werk), daar is er heel veel werk aan de winkel als we weten dat die persoon op termijn terug naar zijn/haar bureau moet. Het zou niet de eerste persoon zijn die voor een 2de keer op de operatietafel terecht komt.
Rugschoolprogramma: 'Back to basics'

Podologie:
Op zaterdag kan je bij ons terecht bij onze 'beweging-in-praktijk-huis-podoloog' Thorbjorn De Brul. Podologie heeft niet alleen zijn nut bij de aanpak van letsels maar kan ook preventief ingezet worden. Thorbjorn voorziet 1,5 uur voor zijn onderzoek en zorgt voor de geschikte aanpassingen indien nodig. Aangezien afwijkingen thv. de voet voor overbelasting of letsels kan zorgen elders in het lichaam hoort deze begeleiding bij onze 'oorzakelijke' aanpak.
Meer info


The Fat Decimator System

Stretching


Zinvol of niet?

Er is heel wat te doen omtrent het nut van stretchen en de meningen verschillen vaak. Wij hebben daarin een standpunt ingenomen in functie van onze kennis en inzichten in de werking van het lichaam.
Stretching is pas zinvol als je rekening houdt met de taak van ons lichaam en zal dus verschillen naargelang onze activiteit die we wensen voor te bereiden. Statische rekkingen in onlogische of niet taakgerichte richtingen en bewegingen lijken ons minder zinvol, we verklaren hieronder.


Dynamisch of statisch?

Wij kiezen voor dynamische rekkingen als voorbereiding op een activiteit zoals sporten.
Het is wel de bedoeling om de dynamische rekkingen af te stemmen op de specifieke bewegingen die de sportaktiviteit vraagt. Zo zullen onze voorbereidende rekkingen voor voetbal anders zijn dan voor een golfer. Aangezien het lichaam en bv onze sport dynamisch is, lijkt een dynamische voorbereiding ons logischer dan een statische. We hebben het hier wel over de rekkingen VOOR het sporten of activiteit.


Blessurepreventie

Als we kiezen voor dynamische en taakgerichte stretchingen in onze opwarming dan hebben we meteen een vorm van blessurepreventie, aangezien we ons lichaam (zenuwstelsel) voorbereiden op wat komen gaat. Om die reden kiezen we om te stretchen in zoveel mogelijk richtingen en posities die ook in onze 'taak' voorkomen.


'Functioneel' stretchen

Met 'functioneel' stretchen bedoelen we stretchen in functie van wat je wil gaan doen: bv lopen, voetballen, volleyballen, golfen,...
We maken hierbij een bewegingsanalyse en gaan gericht en logischer rekken zodat we ons lichaam optimaal voorbereiden. Dit gaat ons dus niet alleen beter beschermen tegen letsels maar ook zorgen voor betere prestaties tijdens je activiteit/sport.
Wij hebben nu reeds een aantal functionele stretchprogramma's en werken hard om het aanbod verder uit te breiden. Contacteer ons zeker als je een bepaalde vraag hebt in deze materie.


3D functioneel stretchen met het 'True-stretch-station'.
Functioneel stretchen voor jeugdvoetballers


'Perform better'

Door je sport voor te bereiden met 'functionele' rekkingen ga je je niet alleen beter beschermen tegen letsels maar ga je je lichaam ( en zenuwstelsel ) tevens voorbereiden op betere prestaties. Dat heeft te niet alleen te maken met een betere activatie en reactievermogen van het zenuwstelsel maar ook met een betere flexibiliteit en mobiliteit. Dit maakt je niet alleen explosiever maar vergroot ook je krachtsontwikkeling.
Voetbal DVD: blessurepreventie en krachttraining door mobiliteit en flexibiliteit
Het 'functionele' krachtprogramma voor voetballers en voetbaltrainers: PRO


Buikspierletsels


Er zijn behoorlijk veel sporters en recreanten die letsels ontwikkelen ter hoogte van de buikspieren. De buikspieren zijn, net als alle spieren gelinkt aan andere gedeelten van ons lichaam een worden evengoed beïnvloed door onze enkels als door de bewegingen van onze armen. We zien vaak buikspierletsels verschijnen op het moment er in het lichaam een gedeelte niet meer optimaal functioneert/beweegt. Alle segmenten laten bewegen zoals het hoort zal de voornaamste opdracht worden om blessurevrij te geraken. Om die reden is het ook belangrijk om buikspieren te trainen op een manier waarop ze werken en functioneren.

Weet jij hoe buikspieren functioneren?
Wat is hun taak?
Voor welke bewegingen zorgen ze?

Veel mensen trainen hun buikspieren nog altijd liggend op de grond terwijl we ondertussen weten dat je ze beter op een functionele manier kan trainen.
Weet jij hoe je buikspieren in stand kan trainen?

Moesten we met z'n allen buikspieren beter begrijpen en ze op een meer natuurlijke manier gaan trainen, dan zouden we sowieso minder buikspierletsels (en andere letsels) gaan oplopen en zou ons lichaam ons dankbaar zijn.

Vindt jij dat je goed traint als je je buik voelt branden en trillen?

Zou het kunnen dat de buik ons vertelt: Stop met wat je doet, hier ben ik niet voor gemaakt!!!

Op elke pagina van onze website kan je je inschrijven op een GRATIS buikspierprogramma, ons geschenk voor jou!
Het programma duurt 12 weken en elke week krijg je een kort mailtje met vragen, info, voorbeelden ea. We beginnen langzaam en klassiek en gaan halfweg over naar een meer functionele manier om buikspieren te trainen. Al onze functionele programma's zijn educatief en het is onze bedoeling om jou in een leerproces te betrekken zodat je de informatie en inhoud nooit meer vergeet.
Voor alle duidelijkheid, buikspieren zijn niet belangrijker dan andere spieren om af te slanken. Je lichaam zal zelf bepalen waar het eerst zijn vetten zal gebruiken. Als je dus denkt efficiënt af te slanken aan je buik door zeer veel buikspieroefeningen te doen, neem dan mee dat er betere manieren zijn om af te slanken.
Kom zeker bij ons terug voor vragen of feedback.

Willem heeft een opleiding kinesitherapie genoten en zich gedurende een aantal jaren gespecialiseerd:

  • Bewegingsconsulent, rugmanagement, preventieve en ergonomische kiné (sinds 2000).
  • Myofasciale technieken (sinds 2001).
  • Begeleiding van chronisch vermoeidheidssyndroom en pijnpatiënten (sinds 2002).
  • Personal Training (sinds 2003).
  • Medische oefentherapie (sinds 2006).
  • behaald in mei 2009: certificaat 4, personal training, PT Academy, Australië.
  • januari 2010: deelname aan 'GIFT' program, Michigan, USA (Klik hier).

U kan, na afspraak, terecht op zijn praktijk:
Lagerheide 5
2860 Sint-Katelijne-Waver







Beweging-in-praktijk: Preventietraining


Bewegen/trainen volgens het menselijk functioneren geeft ons een beschermend vermogen tegen overbelasting en letsels. We stappen hierbij af van de klassieke benadering en trainingsmethodes en gaan werken volgens de myofasciale lijnen beschreven door Thomas W. Myers (www.anatomytrains.com).
Na een individuele statische en dynamische screening krijgen we een zicht op de compensaties en bewegingen van het lichaam zodat we onze begeleiding kunnen afstemmen volgens het specifieke en unieke lichaam van de klant. Voetbal – DVD: blessurepreventie en krachttraining door mobiliteit en flexibiliteit
Stabilisatietraining voor voetballers...anders bekeken.
Het 'functionele' krachtprogramma voor voetballers en voetbaltrainers: PRO



Beweging-in-praktijk: Revalidatie

We gaan zo snel mogelijk naar een 'actief herstel' en het lichaam voorbereiden op de activiteiten die het nadien opnieuw gaat/moet opnemen. We gaan daarbij onze inzichten gebruiken met aandacht voor een progressieve opbouw en veel variatie in de oefeningen. Voorste kruisbandletsels epidemisch in het voetbal?



Beweging-in-praktijk: Rugmanagement


Wat

Een meer globaal zicht krijgen op de rugpijn, de evolutie en de oorzaak van de klachten.
We gaan de rugpatiënt inzichten geven in de belastende houdingen / bewegingen en advies geven in het ontlasten van de rug.


Hoe

  • Via rugschool inzicht creëeren in rugveilig bewegen en sparend ruggebruik.
  • Het geven van ergonomisch advies indien nodig.
  • Scholing en preventie combineren met het inoefenen en automatiseren van veilige technieken/bewegingen.
  • De belastbaarheid van de rug verhogen door het optrainen van de belangrijkste structuren.
  • Alvast aan het werk? Databank van 70 oefeningen.

Voordeel ten opzichte van de klassieke kiné

  • Niet alleen alle aandacht richten op het bestrijden van de gevolgen van... (pijn, stramme spieren,...) maar tevens op de oorzaak van de klachten!
  • Door de oorzakelijke factor aan te pakken minder kans op herval en meer kans op definitief herstel!
  • Via training automatiseren van veilig bewegen en een positief effect beogen op de houding van de rugpatiënt!
  • Indien gewenst door de patiënt: door een combinatie van kracht- en conditietraining een beschermend effect veroorzaken zodat optimaal functioneren/bewegen weer mogelijk wordt!

Rugschoolprogramma: 'Back to basics'



Optimaal herstel na training... is 'ook preventie van letsels'

Je bent zo goed als je laatste herstel.
Onder vele sporters leeft de idee dat sportvoeding en voedingssupplementen enkel nuttig en nodig zijn voor professionele sporters. In realiteit kan je enkel het maximale uit je lichaam halen als je lichaam op het juiste moment de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Daarom kunnen advies op maat en voedingssupplementen een positieve bijdrage leveren aan de prestaties van alle sporters. Jong en oud, prof of amateur.

De kwaliteit van je training hangt in zeer grote mate af van in hoeverre je bent hersteld van je vorige training of wedstrijd. Het enige verschil tussen topsporters en amateursporters of recreanten is de hersteltijd tussen twee inspanningen. Train je éénmaal per week dan heeft je lichaam meer tijd om de inspanning te verwerken dan een opeenvolging van bijvoorbeeld 5 trainingssessies per week. In beide gevallen blijft het doel hetzelfde namelijk zo snel mogelijk herstellen en sportvoeding kan daarbij helpen. Voedingssupplementen zullen ook de gezondheid optimaliseren en zo het risico op blessures verkleinen.

Starten met de basis. Een goede basis is zeer belangrijk. Een uitgebalanceerde en gevarieerde basisvoeding gebaseerd op de vernieuwde voedingspiramide is nodig, wil sportvoeding nuttig zijn. Over basisvoeding en de voedingspiramide circuleert al veel goede informatie op het internet.

Hier nog even alles op een rijtje:

  • minstens vijf porties groenten en fruit per dag (rauwe of gestoomde groenten en ongeperst fruit verkiezen)
  • varieer zoveel mogelijk en eet kleurrijk
  • verkies volkoren rijst, pasta, brood,... en granen boven geraffineerd ( dood ) voedsel
  • eiwitten kunnen perfect uit plantaardig voedingsmiddelen gehaald worden
  • 2 à 3-maal per week vis
  • Eet mager/wit vlees, hoewel een stuk rood vlees af en toe geen kwaad kan
  • indien je veel eieren eet kan je het eigeel verwijderen en enkel het eiwit opeten
  • voeg enkel zout toe als je geproefd hebt, verkies andere kruiden en specerijen
  • vermijd gefrituurd ( of probeer kokosvet ), bereide vlees- en vissalades,...
  • verkies plantaardige vetten en oliën en bescherm ze met anti-oxydanten
  • vermijd alcohol en frisdranken
  • drink minimaal 1,5 à 2 liter water per dag


Is de basisvoeding nog voldoende?
Het is al lang geen geheim meer dat onze voeding minder en minder bruikbare voedingsstoffen binnen krijgt, en dat de kwaliteit van onze, zelfs gezonde, voeding erop achteruit gaat. Fruit rijpt soms onderweg van de andere kant van de wereld, soms zonder maar een straaltje zonlicht gezien te hebben. Raffinage, vaak om de houdbaarheid te verlengen, haalt de meeste levende elementen eruit waardoor we nog slechts 'arme' voeding op ons bord krijgen. Stress, vervuiling en ondermaatse voeding zorgen ervoor dat onze 'gezonde' basis steeds smaller wordt en dat we, vaak zonder het te beseffen, tekorten oplopen. Dit is vaak te voelen aan een energietekort, gewichtstoenamen, humeur, slechte recuperatie,...
Ons lichaam zit dusdanig goed in elkaar dat we zelfs met een tekort aan vitamines en mineralen toch in staat zijn om in onze energiebehoefte te voorzien. Nadeel van dat biochemische en ingewikkelde proces is meer en meer verzuring van ons lichaam, wat dan op zich meer kans geeft op kanker, degeneratieve aandoeningen en meer.

Welke voedingssupplementen zijn voor mij zinvol?
Welke voedingssupplementen of sportvoeding voor jou nuttig kunnen zijn hangt af van de sporttak die je beoefent. Beoefen je duursport (lopen, wielrennen,...), krachtsport of explosieve sport(gewichtheffen, sprintnummers, springnummers) of beide (voetbal, basketbal). Elke sporttak stelt specifieke eisen aan het lichaam.
Tenslotte heb je nog de supplementen die voor, tijdens en na de inspanning kunnen worden ingenomen.

Is jouw basis in orde? Hou eens vijf dagen aan een stuk alles bij wat je eet, drinkt en op welke momenten ...in een dagboek en controleer het met bovenstaande punten. Wil je je hier meer op toeleggen en je voeding op een gedetailleerde en op jouw noden afgestelde manier opvolgen? Open deze excel file en start onmiddellijk.

Voor, tijdens en na.
Nu we onze basis in orde hebben kunnen we nagaan op welke manier sportvoeding en voedingssupplementen onze prestaties kunnen optimaliseren. Er zijn verschillende supplementen op de markt die de prestaties verbeteren.
Koolhydraatsupplementen die je voor de inspanning inneemt, zorgen er vaak voor dat je met een volle tank aan de inspanning begint. Een sporter heeft, indien hij of zij van tevoren goed eet, voldoende energie voor zestig tot negentig minuten, afhankelijk van de intensiteit van de inspanning. Tijdens de inspanning verlies je vocht, elektrolyten en mineralen. Daarom is het belangrijk om een goede sportdrank te gebruiken tijdens de inspanning om eventuele tekorten te voorkomen of op te vangen. De grootste winst kan worden behaald na de inspanning. Herstelvoeding is essentieel om de recuperatie en het spierherstel te bevorderen. Op hoger niveau of wanneer je meerdere trainingen per week afwerkt, is de uitdaging zo snel mogelijk te herstellen. Het is belangrijk om binnen de 30 minuten na de inspanning een herstelshake met snel verteerbare eiwitten en koolhydraten te nemen.

The Fat Decimator System

Sportvoeding vs gezonde voeding.
Zoals eerder vermeld is het belangrijk beide te combineren. Je hebt als sporter nu eenmaal een verhoogde behoefte aan vitamines, mineralen en voedingsstoffen in het algemeen. Daarnaast maken sporters meer vrije radicalen aan, stoffen die schadelijk zijn voor het lichaam. Daarom zal een multivitamine voor sporters ook altijd worden aangewezen. De kwaliteit van de multivitamine speelt hierbij wel een cruciale rol. Een bloedonderzoek kan helpen bepalen hoe jouw multivitamine er het beste uitziet.

Individualiteit.
Net zoals je training dient de voeding ook individueel te worden opgevolgd. Welk supplement jou het meest kan helpen, hangt enerzijds af van de sporttak die je beoefent en anderzijds van je eigen kenmerken.
Een doelman moet enkele keren per wedstrijd explosief handelen en voor hem kan een combinatie van creatine en gerichte training de sprongkracht vergroten. Een langeafstandsloper, wielrenner, middenvelder heeft dan weer meer behoefte aan koolhydraten, zodat hij de inspanning lang kan volhouden. Sporters die extra caloriëen nodig hebben, maar die vanuit praktisch oogpunt niet meer kunnen eten, kunnen toch aan die behoefte voldoen met extra ondersteuning.



Copyright © 2018 Beweging in praktijk. All rights reserved

Acceptatieteken
EREPS-erkend Personal Trainer.
www.ereps.eu
Gecertificeerd personal trainer
Bekijk mijn certificaat
Gecertificeerd NG360 Golf Performance Specialist
Bekijk mijn certificaat
Gecertificeerd Functioneel fitness coach voetbal
Bekijk mijn certificaat
Functionele programma's
Meer info PROMO
Databank van 70 oefeningen
LOGIN/REGISTREER
Afslank programma
10 beste tips
Rugschool programma
Back to basics
voetbal DVD

Bestellen
Voetbal-DVD FAQ
LOGIN/REGISTREER
Willem Timmermans

Twitter
Volg ons op Twitter
LinkedIN
Mijn LinkedIN profiel
Blog
Onze blog
Partners
Meer weten over 'beter golfen'
Meer weten over podologie.
Meer weten over voedings- supplementen.
Meer weten over preventie.
Meer weten over osteopathie.
Meer weten over voetbalopleidingen.
Meer weten over fietsen.
Meer weten over fitnessopleidingen.
The Red Tea Detox
Helicon-IT