Beweging in praktijk

Beweging in praktijk
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Beweging-in-praktijk: Mobiliteit en flexibiliteit


Hoe is het gesteld met jouw flexibiliteit?
Zijn er volgens jou nadelen aan een gebrekkige flexibiliteit?
Wat is het voordeel om flexibel te zijn?
Krachttraining Voor een goede verstandhouding, we hebben het hier niet over flexibiliteit op het werk of je omgang met andere mensen maar over je lichamelijke soepelheid in spieren, gewrichten en bewegingen. De mobiliteit die wij hier bedoelen heeft niets te maken met het aantal auto's waar je over beschikt maar de bewegingsmogelijkheden in je gewrichten.


Mobiliteit: de basis van ons menselijk bewegen

We staan er eigenlijk niet bij stil maar bij al de dagelijkse bewegingen die we maken, hebben we grote (3-D) beweeglijkheid nodig in onze spieren en gewrichten. Het belang ervan merk je vaak op als er een beperking is door bv leeftijd, inactiviteit of blessure.

Heb je al eens je enkel omgeslagen met pijn en zwelling als gevolg? Hoe ging het stappen, bewegen?
Ik zal je vast niet moeten uitleggen dat een beperkte beweeglijkheid (in dit geval door zwelling, onze natuurlijke gips) in de enkel zich ook manifesteert in andere segmenten van ons lichaam? Dat heeft te maken met het feit dat ons lichaam bestaat uit een keten met een heleboel schakeltjes. Als er ééntje zijn werk niet kan doen, dan zal dat zijn invloed hebben op de andere.

Mobiliteit is een belangrijke voorwaarde om gezond te blijven en in het beschermen van onze gewrichten. Stel dat er in je wervelkolom (die bestaat uit een heleboel wervels) om eender welke reden niet de beweeglijkheid is die er zou moeten zijn. Hoe uit zich dat op de andere wervels? Meer druk? Meer slijtage?

3.3.5 Wat veroorzaakt volgens jou extra slijtage aan de rug/nek?
Als je meer inzicht hebt in hoe het lichaam werkt en je weet hoe het lichaam de belasting (beweging, gewicht) verdeelt over zoveel mogelijk segmenten, dan zal een 'inactief' segment voor meer belasting zorgen op de andere segmenten.
Wat bedoelen we daarmee? Als je bv een gewicht wil tillen, dan verdeel je de externe belasting (gewicht) over zoveel mogelijk segmenten (enkel, knie, heup, rug,...) Als er bv te weinig beweging is ter hoogte van de enkel, dan zullen ook de knie en heup minder inbuigen, en komt er meer 'lading' op de rug.
Stel dat je een heel groot gewicht wil tillen met 5 mensen, jullie steken het met 5 de lucht in, eventjes later haakt er ééntje af, eventjes later haakt er een 2de persoon af. Jullie hebben dat zware gewicht nog steeds vast met 3 mensen maar ...
Tillen heeft dus zeker zijn belang, maar vooral de manier waarop en zeker de manier waarop ons lichaam functioneert!

Uit het rugprogramma 'Back' to basics

Hoe vaak krijgen we geen jonge mensen te zien met slijtageverschijnselen ter hoogte van de rug, nek, knie of enkel? Is er misschien iets dat we over het hoofd zien? Vaak wordt de uitspraak 'erfelijk' gedaan of 'stop maar met voetballen, tennis of wat dan ook'. Bij mensen van 30 jaar of zelfs jonger!


Flexibiliteit

Of is het FLEX-ABILITY? De mogelijkheid om te buigen.

Wat kan je het gemakkelijkste breken? Het uitgedroogde stokje of het jonge twijgje? Waarom?

Verhoog de capaciteit om beter te 'buigen', vrijer te bewegen in spieren en gewrichten en je zal jezelf beter beschermen tegen 'breken'. Waarom verliezen we onze flexibiliteit en hoe kunnen we dat tegengaan? Wat kan er gebeuren als je niet flexibel bent en een flexibele of onverwachte beweging moet maken?

Het belang van fascia in blessurepreventie, training en revalidatie

Ons gebrek aan beweeglijkheid komt vaak door ons sedentair bestaan als volwassene. Het is niet meer geoorloofd om vrij en vrank te bewegen en we moeten ons volwassen gedragen. Denk daarbij maar aan de zakenman in maatpak. Vergelijk dat maar eens met een kind van 4, 5, 6 jaar en kijk hoe dat kind beweegt. Hoeveel plezier het haalt uit het klimmen, kruipen, springen, draaien, zig-zaggen, huppelen,... en vergelijk het met onze bewegingen op bv een krachttoestel in de fitness. Zie je verschil?

3.3.6. Wat is de invloed van beweging op je rug?
Rekening houdend met ons bovenstaand antwoord, zal je vast wel begrijpen dat beweging een helend effect kan hebben op onze rug. De manier waarop zal héél bepalend zijn, vandaar onze belastinganamnese van in het begin.
Als we er rekening mee houden dat een 'inactief' segment voor meer belasting kan zorgen op een andere plaats, zal het voor ons belangrijk worden om ervoor te zorgen dat ons lichaam 'optimaal functioneert' om zijn opdracht te voltooien.
Vroeger dacht ik dat we bv rotaties moesten vermijden omdat die rugpijn uitlokten.
Nu begrijp ik dat de pijn bij rotaties veroorzaakt wordt op een andere plaats en dat het eens zo belangrijk is om ons lichaam voor te bereiden op ... jawel ... rotaties!

Uit het rugprogramma 'Back' to basics

The Fat Decimator System

3D - dynamisch stretchen

We gaan onze stretchingen niet alleen gaan gebruiken als preventie van letsels en daarom inbouwen in onze trainingen en bewegingen, maar ook gebruiken als vorm van revalidatie, om ervoor te zorgen dat alle segmenten in ons lichaam optimaal bewegen en werken. Een pak overbelastingletsels zijn vaak het gevolg van bewegingsbeperking en via onze rekkingen gaan we zorgen voor meer beweging. We maken daarbij gebruik van een true-stretch.
Het nut van stretchen is al vaak besproken en de meningen zijn verdeeld, we hebben het standpunt ingenomen dat 3D en dynamische rekken in functie van je sport/activiteit een pak voordelen heeft op 1D Ėstatisch rekken op een manier die niets te maken heeft met je sport/activiteit. We zijn ervan overtuigd dat (top)sporters/recreanten bij het correcte stretchen door voordelen ervan snel gaan ervaren.


3D functioneel stretchen met het 'True-stretch-station'.
Functioneel stretchen voor jeugdvoetballers

Voordelen van flexibiliteit en mobiliteit!

  • Beter en vrijer bewegen
  • Minder kans op letsels en overbelasting
  • Minder gewrichtsslijtage
  • Meer aankunnen
  • Basis voor krachttraining
  • Helpt je bij het afslanken
  • ...

Weetjes

Hoe?

Je hebt absoluut weinig of geen materiaal nodig. Je eigen lichaamsgewicht of een paar kleine haltertjes kan al meer dan genoeg zijn.

Kies voor dynamische 3-D bewegingen en rekkingen omdat je lichaam een dynamisch wezen is. Breng veel variatie en 'tweak' je bewegingen, ga dus heel veel verschillende richtingen uit en probeer geleidelijk aan je bewegingen te vergroten.
Stretchen zinvol?
Het functionele stretchprogramma voor (top)voetballers en voetbaltrainers
Voorste kruisbandletsels epidemisch in het voetbal?

Noem het stretchen, rekken, mobiliteit of flexibiliteit: wij kiezen voor dynamische bewegingen in 3-D omdat het lichaam ook zo werkt. Als we op dezelfde manier onze taak (bv sport) gaan voorbereiden gaan we het lichaam een logisch signaal geven.
Hoe stretch jij? Waarom?

Databank van 70 'functionele' oefeningen.
DVD: blessurepreventie en krachttraining door mobiliteit en flexibiliteit
Het 'functionele' krachtprogramma voor voetballers en voetbaltrainers: PRO


Functie van buikspieren

Zijn onze buikspieren er inderdaad om onze rug te ondersteunen en hoe?
Gaat het stabiliseren van onze buikspieren ons een stabielere romp en bekken geven?
Zijn onze buikspieren gemaakt om te fixeren, bewust aan te spannen of is het eerder een flexibel geheel dat dient om te bewegen?

Er is héél wat informatie te vinden over buikspieren, hoe ze verdeeld worden in 3 stukken (rechte, schuine en dwarse) en hoe we ze in hun stukjes kunnen optrainen.
Er wordt ook meer en meer gesproken over 'stabilisatietraining' en dat wordt steeds meer toegepast in verschillende sporten.
Van het moment we onze buikspieren gaan opdelen in hun 3 stukken gaan we al in tegen de logische werking van het lichaam en dit omdat ons lichaam geen spieren herkent, alleen bewegingen. Door ons lichaam (en de buikspieren) op te splitsen in stukjes kunnen we onbalans gaan creŽeren en brengen we ons zenuwstelsel uit balans.
Om die reden verkiezen we om de buikspieren als een geheel te aanzien en ze ook als geheel te gaan trainen. Door het maken van functionele bewegingen en oefeningen gaan we ze op een logische manier trainen. Door het feit dat we ze in vele verschillende posities brengen en vaak vertrekken vanuit rek worden we niet alleen sterker, maar ook beweeglijker en hebben we minder kans op letsels.
Flexibele buikspieren zorgen automatisch voor betere bewegingen en betere prestaties en door ze op een functionele manier te trainen gaat dit ons meer voordelen geven dan op de klassieke manier.

Schrijf je in op ons GRATIS 12-weken buikspierprogramma en ontdek op een leerrijke manier hoe buikspieren effectief werken en hoe je ze het best kan trainen ! Ons geschenk voor jou!
Video: stabilisatietraining voor voetbal

Copyright © 2018 Beweging in praktijk. All rights reserved

Acceptatieteken
EREPS-erkend Personal Trainer.
www.ereps.eu
Gecertificeerd personal trainer
Bekijk mijn certificaat
Gecertificeerd NG360 Golf Performance Specialist
Bekijk mijn certificaat
Gecertificeerd Functioneel fitness coach voetbal
Bekijk mijn certificaat
Functionele programma's
Meer info PROMO
Databank van 70 oefeningen
LOGIN/REGISTREER
Afslank programma
10 beste tips
Rugschool programma
Back to basics
voetbal DVD

Bestellen
Voetbal-DVD FAQ
LOGIN/REGISTREER
Willem Timmermans

Twitter
Volg ons op Twitter
LinkedIN
Mijn LinkedIN profiel
Blog
Onze blog
Partners
Meer weten over 'beter golfen'
Meer weten over podologie.
Meer weten over voedings- supplementen.
Meer weten over preventie.
Meer weten over osteopathie.
Meer weten over voetbalopleidingen.
Meer weten over fietsen.
Meer weten over fitnessopleidingen.
The Red Tea Detox
Helicon-IT